Jedliście kiedyś Gado
Gado? Ten przysmak indonezyjskiej kuchni jest prawdziwą wizytówka
kucharza, który go przyrządza i miejsca, skąd pochodzi. Gado Gado
jest bardzo popularną potrawą – serwowaną zarówno na małych
stoiskach, jak i w gustownych restauracjach. To, co ją jednak
wyróżnia poza składnikami: kapustą, kiełkami fasoli,
jackfruitem, fasolką szparagową, kukurydzą, tofu, tempehem i sosem
z orzeszków ziemnych, jest przeniesiona na talerz „osobowość”
kucharza. Gado Gado jadłem w Indonezji w wielu miejscach - od
maleńkich, niezbyt higienicznych spelunek, po całkiem przyjemne
restauracyjki. W żadnym, ale to w żadnym miejscu nie smakowało tak
samo. Raz bywało niesamowicie ostre – tak, że aż łzy cisnęły
się do oczu. Kiedy indziej łagodne, lekko muskające podniebienie
smakiem. Cały czas jednak bezbłędnie można było poznać, że
jest to Gado-Gado.
Ta potrawa jest dla mnie
czymś w rodzaju podróży. Ilekroć mam okazję jej spróbować,
zaczynam wyobrażać sobie, kim jest człowiek, który ją
przyrządził. Czy smak przygotowanej przez niego potrawy
odzwierciedla jego uczucia, myśli, stan ducha... Danie zagadka!
Uciekając nieco jednak od
tych dywagacji i górnolotności – głośno chcę powiedzieć, że
Gado-Gado to moja ulubiona potrawa.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz