czwartek, 29 listopada 2012

Gadu, gadu o jedzeniu...

   Jedliście kiedyś Gado Gado? Ten przysmak indonezyjskiej kuchni jest prawdziwą wizytówka kucharza, który go przyrządza i miejsca, skąd pochodzi. Gado Gado jest bardzo popularną potrawą – serwowaną zarówno na małych stoiskach, jak i w gustownych restauracjach. To, co ją jednak wyróżnia poza składnikami: kapustą, kiełkami fasoli, jackfruitem, fasolką szparagową, kukurydzą, tofu, tempehem i sosem z orzeszków ziemnych, jest przeniesiona na talerz „osobowość” kucharza. Gado Gado jadłem w Indonezji w wielu miejscach - od maleńkich, niezbyt higienicznych spelunek, po całkiem przyjemne restauracyjki. W żadnym, ale to w żadnym miejscu nie smakowało tak samo. Raz bywało niesamowicie ostre – tak, że aż łzy cisnęły się do oczu. Kiedy indziej łagodne, lekko muskające podniebienie smakiem. Cały czas jednak bezbłędnie można było poznać, że jest to Gado-Gado.  
   Ta potrawa jest dla mnie czymś w rodzaju podróży. Ilekroć mam okazję jej spróbować, zaczynam wyobrażać sobie, kim jest człowiek, który ją przyrządził. Czy smak przygotowanej przez niego potrawy odzwierciedla jego uczucia, myśli, stan ducha... Danie zagadka!
Uciekając nieco jednak od tych dywagacji i górnolotności – głośno chcę powiedzieć, że Gado-Gado to moja ulubiona potrawa.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz